Facebook   Twitter   Google+   eMail   Rss  

iEnimerosi
IV
BUSINESS ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Aυτές είναι οι 7 κορυφαίες ελληνικές start-up επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς
Καινοτομία και εξωστρέφεια η συνταγή της επιτυχίας για Ηelic, Raycap, Constelex και πολλές ακόμα εταιρίες
startup_845232638
12.01.14

Με αφορμή την επίσκεψη της Νίλι Κρόες στην Αθήνα, η Κομισιόν παρουσίασε 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας.

Για μια εντυπωσιακή στροφή στην καινοτομία στην Ελλάδα, μιλά το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Κομισιόν με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα της Νίλι Κρόες, Επιτρόπου για την ψηφιακή ατζέντα.

Η Επίτροπος βρέθηκε στη χώρα μας με την ευκαιρία ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ζητήσει τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε η δέσμη μέτρων για τη σύσταση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την οποία έχει εισηγηθεί η ίδια, να πάρουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η εκστρατεία StartUpEurope της Νίλι Κρόες έκανε μια στάση στην Αθήνα, καθώς ελληνικές start-ups ανταμείβουν τους κόπους των Ελλήνων της Σίλικον Βάλεϊ».

Η Επίτροπος δήλωσε σχετικά: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια δραστηριότητα και αναπτύσσεται συνεχώς. Και αυτό ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Μια ψηφιακή μεταστροφή είναι καθοριστικής σημασίας για να κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο οικονομικό έδαφος».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αυτή η τεράστια δραστηριότητα αποδεικνύεται από 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας.

HELIC – Εξάλειψη των φραγμών στα «έξυπνα» τηλέφωνα σε παγκόσμιο επίπεδο

Αν έχετε «έξυπνο» τηλέφωνο, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Helic. Η Helic ιδρύθηκε το 1994, όταν οι δημιουργοί της (που έκαναν τότε το διδακτορικό τους στην Αθήνα) προσπάθησαν να προβλέψουν την αντίδραση ενός πηνίου αν έμπαινε σε σε τσιπ. Την εποχή εκείνη, μόνον 4-5 άτομα παγκοσμίως ενδιαφέρονταν γι’ αυτό το θέμα. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ τους διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο. Η έρευνά τους οδήγησε στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα σχεδιαστές σε όλον τον κόσμο για να σχεδιάσουν ασύρματα τσιπ που συνδέουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα με ακουστικά ή ζώνες Wi-Fi (hotspots), λειτουργούν ως ραδιόφωνα FM ή παρέχουν υπηρεσίες GPS. Χάρη στην τεχνολογία της Helic, εταιρείες ηλεκτρονικού εξοπλισμού μπορούν, για παράδειγμα, να αναλύσουν το σπειροειδές επαγωγικό πηνίο, μια συσκευή που περιέχεται στα ασύρματα τσιπ, σε λίγα δευτερόλεπτα (πριν από την Helic η διαδικασία αυτή απαιτούσε πολλές ώρες). Προσφέρουν επίσης μια «μηχανή συρρίκνωσης» σιλικόνης, με την οποία τα «έξυπνα» τηλέφωνα μπορούν να γίνουν μικρότερα, ελαφρύτερα και φθηνότερα. Η Helic εξυπηρετεί πελάτες όπως η Intel, η Sony, η Fujitsu, η Samsung, η Huawei και η Panasonic, και έχει παραρτήματα στην Αθήνα και το Βόλο, στο San Jose (Καλιφόρνια) και στην Yokohama (Ιαπωνία). Παρακολουθήστε αυτή τη βιντεοπαρουσίαση από την TEDxAcademy.

RAYCAP – εξασφαλίστε τη λειτουργία του διαδικτύου σας

Μια άλλη νεοφυής εταιρεία που εξελίχθηκε σε πολυεθνική είναι η Raycap, μια εταιρεία σχεδιασμού βιομηχανικών λύσεων αντικεραυνικής προστασίας και διαχείρισης καλωδίων για φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Τα συστήματά τους χρησιμοποιούνται για την προστασία σημαντικών ηλεκτρονικών υποδομών (στις τηλεπικοινωνίες, στον αυτόματο βιομηχανικό έλεγχο, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.) από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί. Τα συστήματα αυτά έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς τα σύγχρονα υπερευαίσθητα ραντάρ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η χρήση τους είναι περισσότερο αναγκαία. Η Raycap εδρεύει στην Αθήνα και έχει παραγωγικές μονάδες στη Δράμα, στις ΗΠΑ και στη Ρουμανία, καθώς και θυγατρικές σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, ο Καναδάς κ.λπ.

CONSTELEX – Έλληνες στο Διάστημα

Με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η Constelex, μια μικρή start-up, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδιάζει και αναπτύσσει ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικά συστήματα για μελλοντικά οπτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Πέραν των επίγειων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, οι τεχνολογίες της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τηλεπισκόπηση και σε άλλες δορυφορικές εφαρμογές. Ιδίως στον τομέα του διαστήματος, τα συστήματα της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενδοδορυφορικά και διαδορυφορικά φωτονικά συστήματα υψηλών ταχυτήτων που μπορούν τώρα να καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση νέων αποστολών γεωσκόπησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Constelex εξαγοράστηκε από τον σημαντικό ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής οπτικών συστατικών και συστημάτων, Gooch & Housego. Χάρη σε αυτή την εξαγορά θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε δορυφορικά συστήματα επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιούν το φως ως μέσο πιο προηγμένων, αξιόπιστων και ταχύτερων επικοινωνιών.

TAXIBEAT- ο έξυπνος τρόπος για να βρείτε ταξί

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι επίσης παρούσες στο πεδίο των εφαρμογών κινητού τηλεφώνου. Το Taxibeat είναι μια δωρεάν εφαρμογή που σας επιτρέπει να επιλέξετε το πλησιέστερο ταξί με βάση ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά (καλύτερο αυτοκίνητο, οδηγός με την υψηλότερη βαθμολογία, δωρεάν Wi-Fi, φορτιστές ή κατοικίδια στο ταξί, καθίσματα για βρέφη, κ.λπ.). Όταν επιλέγετε ταξί, η εφαρμογή εντοπίζει αμέσως το σημείο όπου βρίσκεστε, έτσι ο οδηγός γνωρίζει από πού θα σας παραλάβει (και μπορείτε να τον δείτε στο χάρτη να σας πλησιάζει). Η υπηρεσία Taxibeat λειτουργεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στην Πόλη του Μεξικού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σαν Πάολο.

COOKISTO – όταν οι μάγειρες γίνονται επιχειρηματίες

Το Cookisto είναι μια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να βρουν σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από μάγειρες της περιοχής τους ή να αναρτήσουν τα φαγητά που αυτοί μαγειρεύουν. Η παραγγελία φαγητού είναι εύκολη καθώς υπάρχει δυνατότητα να δηλώσετε τους μάγειρες που προτιμάτε (γιατί είστε ευχαριστημένοι με το φαγητό και τις υπηρεσίες τους και θέλετε να ενημερώνεστε όταν αναρτούν ένα νέο φαγητό), να βαθμολογείτε φαγητά και μάγειρες και να ζητάτε συγκεκριμένα πιάτα που θέλετε να δοκιμάσετε.

CORALLIA – κάνει την καινοτομία δυνατή στην πόλη σας

Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν σήμερα να επωφελούνται όλο και περισσότερο από συνεργατικούς σχηματισμούς που τους παρέχουν τη βασική υποδομή για το ξεκίνημά τους και, το κυριότερο, τους προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε άλλους ομοϊδεάτες επαγγελματίες με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες σε καθημερινή βάση. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, είναι μια πρώτη τέτοια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθά στο ξεκίνημα και την ανάπτυξη συμπράξεων καινοτομίας.

THE EGG – εισαγωγή της νοοτροπίας των start-ups στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα The egg (enter/grow/go) βοηθά καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα σε διάστημα 12 μηνών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους με δικούς τους πόρους ή με την άντληση επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

σχόλια

Τώρα η εφαρμογή WhatsApp διαθέσιμη και στον υπολογιστή
Δημοσίευση: 24.01.15, 13:30
Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για τον browser της Google (Chrome)
Δωρεάν επικοινωνία και μέσω του υπολογιστή προσφέρει πλέον η δημοφιλής εφαρμογή Whatsapp ακολουθώντας τα βήματα του Viber. Το Whatsapp, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο...
Βίντεο με την συγκλονιστική αντίδραση Αμερικάνου βετεράνου που βλέπει ξανά μετά από 20 χρόνια!
Δημοσίευση: 23.01.15, 18:00
Ο λόγος για ένα ειδικό εξάρτημα, που φοριέται στα μάτια δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους, που έχασαν την όραση τους, να δουν και πάλι
Η εξέλιξη της τεχνολογίας διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή μας! Στο πλαίσιο των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, οι επιστήμονες φρόντισαν να βοηθήσουν και...
Φωνητικά μηνύματα, η λύση για όσους βαριούνται να γράφουν στο Facebook!
Δημοσίευση: 23.01.15, 16:30
Το νέο feature στο messenger app -voice to text-θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μιλάει και το μήνυμα να πληκτρολογείται αυτόματα
Βαριέστε να γράφετε μηνύματα, όμως θέλετε να συνομιλείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους στο facebook; Ο κύριος Zuckerberg και η επίλεκτη ομάδα του...
Δωρεάν η αναβάθμιση των windows 10 από την Microsoft
Δημοσίευση: 22.01.15, 15:55
Αφορά όλες τις συσκευές, που «τρέχουν» με λειτουργικό Windows 8.1, καθώς και οι υπολογιστές με Windows 7
Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, ηλεκτρονικών ειδών και λογισμικού Microsoft έκανε γνωστό ότι η αναβάθμιση των Windows 10 θα διατίθεται δωρεάν στην αγορά...
Ανακαλύψτε την Ανδρομέδα μέσα από ένα έξυπνο εργαλείο της NASA (video)
Δημοσίευση: 22.01.15, 15:38
Δείτε τα αστέρια του γαλαξία όσο πιο καθαρά γίνεται...
Μπορεί να μοιάζει με κάποιο εντυπωσιακό wallpaper, αλλά αυτό που βλέπετε είναι πέρα για πέρα αληθινό! Είναι ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας,...
26.01.15
Συγκινητική στιγμή για τυφλή μητέρα που βλέπει για πρώτη φορά το νεογέννητο παιδί της! (video)
Ένα βίντεο, που αποδεικνύει ότι μερικές φορές η τεχνολογία είναι απαραίτητη στη ζωή μας!
26.01.15
Νέα εφαρμογή στα κινητά προβλέπει εάν θα πέσει το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύετε!
Η λονδρέζικη εταιρία Vanilla Pixel έρχεται να δώσει τέλος σε κάθε φοβία και αμφιβολία βάσει στατιστικών στοιχείων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Νέα εφαρμογή στα κινητά προβλέπει εάν θα πέσει το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύετε!
Η λονδρέζικη εταιρία Vanilla Pixel έρχεται να δώσει τέλος σε κάθε φοβία και αμφιβολία βάσει στατιστικών στοιχείων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Συγκινητική στιγμή για τυφλή μητέρα που βλέπει για πρώτη φορά το νεογέννητο παιδί της! (video)
Ένα βίντεο, που αποδεικνύει ότι μερικές φορές η τεχνολογία είναι απαραίτητη στη ζωή μας!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τέσσερα νέα εργαλεία για τους χρήστες Facebook και Twitter (video+photos)
Λιγότερα spam και περισσότερη κατασκοπεία υπόσχονται τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στους χρήστες τους
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ανοίγει θέμα ηγεσίας ο Ευ. Βενιζέλος για να το… κλείσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά το Πάσχα
Πώς και γιατί ο Αλαν Πουλίδο θα συνεχίσει την καριέρα του στον Λεβαδειακό
9+1 λόγοι που οι συσκευές με Android είναι καλύτερες από της Apple
Εξαιρετικές οι ιδιότητες του καφέ για το σώμα και τον εγκέφαλο, αποκαλύπτει αμερικανική έρευνα
Για ένα γεύμα μαγειρεμένο από....κουρδιστούς σεφ στην Κίνα!
Μία Mercedes GLE Coupe AMG πρωταγωνιστεί στο επόμενο Jurassic Park (video)
Πυρ ομαδόν κατά της ηγεσίας από «γαλάζια» στελέχη, relance με συνέδριο ψάχνει ο Σαμαράς
Συναγερμός στη ΝΕΡΙΤ: Ποιά γνωστή παρουσιάστρια επιστρέφει από την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ;
Γιατί ο Περέιρα έδωσε εντολή στον Μαρινάκη να στείλει τον Μάικλ Ολαϊτάν στον Εργοτέλη
Τι κάνουν σήμερα τα μουσικά αστέρια της δεκαετίας του '80; (photos)
Oμάδα στο facebook, διοργανώνει αποχαιρετιστήριο πάρτι στον Άδωνι και εκείνος τους απαντά
NBA Top-10: Δείτε τον Κάιρι Ίρβινγκ να «σκοτώνει» τους Μπλέιζερς! (video)
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ