Facebook   Twitter   Google+   eMail   Rss  

iEnimerosi
IV
BUSINESS ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Aυτές είναι οι 7 κορυφαίες ελληνικές start-up επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς
Καινοτομία και εξωστρέφεια η συνταγή της επιτυχίας για Ηelic, Raycap, Constelex και πολλές ακόμα εταιρίες
startup_845232638
12.01.14

Με αφορμή την επίσκεψη της Νίλι Κρόες στην Αθήνα, η Κομισιόν παρουσίασε 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας.

Για μια εντυπωσιακή στροφή στην καινοτομία στην Ελλάδα, μιλά το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Κομισιόν με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα της Νίλι Κρόες, Επιτρόπου για την ψηφιακή ατζέντα.

Η Επίτροπος βρέθηκε στη χώρα μας με την ευκαιρία ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ζητήσει τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε η δέσμη μέτρων για τη σύσταση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την οποία έχει εισηγηθεί η ίδια, να πάρουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η εκστρατεία StartUpEurope της Νίλι Κρόες έκανε μια στάση στην Αθήνα, καθώς ελληνικές start-ups ανταμείβουν τους κόπους των Ελλήνων της Σίλικον Βάλεϊ».

Η Επίτροπος δήλωσε σχετικά: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια δραστηριότητα και αναπτύσσεται συνεχώς. Και αυτό ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Μια ψηφιακή μεταστροφή είναι καθοριστικής σημασίας για να κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο οικονομικό έδαφος».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αυτή η τεράστια δραστηριότητα αποδεικνύεται από 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας.

HELIC – Εξάλειψη των φραγμών στα «έξυπνα» τηλέφωνα σε παγκόσμιο επίπεδο

Αν έχετε «έξυπνο» τηλέφωνο, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Helic. Η Helic ιδρύθηκε το 1994, όταν οι δημιουργοί της (που έκαναν τότε το διδακτορικό τους στην Αθήνα) προσπάθησαν να προβλέψουν την αντίδραση ενός πηνίου αν έμπαινε σε σε τσιπ. Την εποχή εκείνη, μόνον 4-5 άτομα παγκοσμίως ενδιαφέρονταν γι’ αυτό το θέμα. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ τους διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο. Η έρευνά τους οδήγησε στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα σχεδιαστές σε όλον τον κόσμο για να σχεδιάσουν ασύρματα τσιπ που συνδέουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα με ακουστικά ή ζώνες Wi-Fi (hotspots), λειτουργούν ως ραδιόφωνα FM ή παρέχουν υπηρεσίες GPS. Χάρη στην τεχνολογία της Helic, εταιρείες ηλεκτρονικού εξοπλισμού μπορούν, για παράδειγμα, να αναλύσουν το σπειροειδές επαγωγικό πηνίο, μια συσκευή που περιέχεται στα ασύρματα τσιπ, σε λίγα δευτερόλεπτα (πριν από την Helic η διαδικασία αυτή απαιτούσε πολλές ώρες). Προσφέρουν επίσης μια «μηχανή συρρίκνωσης» σιλικόνης, με την οποία τα «έξυπνα» τηλέφωνα μπορούν να γίνουν μικρότερα, ελαφρύτερα και φθηνότερα. Η Helic εξυπηρετεί πελάτες όπως η Intel, η Sony, η Fujitsu, η Samsung, η Huawei και η Panasonic, και έχει παραρτήματα στην Αθήνα και το Βόλο, στο San Jose (Καλιφόρνια) και στην Yokohama (Ιαπωνία). Παρακολουθήστε αυτή τη βιντεοπαρουσίαση από την TEDxAcademy.

RAYCAP – εξασφαλίστε τη λειτουργία του διαδικτύου σας

Μια άλλη νεοφυής εταιρεία που εξελίχθηκε σε πολυεθνική είναι η Raycap, μια εταιρεία σχεδιασμού βιομηχανικών λύσεων αντικεραυνικής προστασίας και διαχείρισης καλωδίων για φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Τα συστήματά τους χρησιμοποιούνται για την προστασία σημαντικών ηλεκτρονικών υποδομών (στις τηλεπικοινωνίες, στον αυτόματο βιομηχανικό έλεγχο, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.) από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί. Τα συστήματα αυτά έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς τα σύγχρονα υπερευαίσθητα ραντάρ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η χρήση τους είναι περισσότερο αναγκαία. Η Raycap εδρεύει στην Αθήνα και έχει παραγωγικές μονάδες στη Δράμα, στις ΗΠΑ και στη Ρουμανία, καθώς και θυγατρικές σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, ο Καναδάς κ.λπ.

CONSTELEX – Έλληνες στο Διάστημα

Με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η Constelex, μια μικρή start-up, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδιάζει και αναπτύσσει ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικά συστήματα για μελλοντικά οπτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Πέραν των επίγειων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, οι τεχνολογίες της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τηλεπισκόπηση και σε άλλες δορυφορικές εφαρμογές. Ιδίως στον τομέα του διαστήματος, τα συστήματα της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενδοδορυφορικά και διαδορυφορικά φωτονικά συστήματα υψηλών ταχυτήτων που μπορούν τώρα να καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση νέων αποστολών γεωσκόπησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Constelex εξαγοράστηκε από τον σημαντικό ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής οπτικών συστατικών και συστημάτων, Gooch & Housego. Χάρη σε αυτή την εξαγορά θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε δορυφορικά συστήματα επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιούν το φως ως μέσο πιο προηγμένων, αξιόπιστων και ταχύτερων επικοινωνιών.

TAXIBEAT- ο έξυπνος τρόπος για να βρείτε ταξί

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι επίσης παρούσες στο πεδίο των εφαρμογών κινητού τηλεφώνου. Το Taxibeat είναι μια δωρεάν εφαρμογή που σας επιτρέπει να επιλέξετε το πλησιέστερο ταξί με βάση ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά (καλύτερο αυτοκίνητο, οδηγός με την υψηλότερη βαθμολογία, δωρεάν Wi-Fi, φορτιστές ή κατοικίδια στο ταξί, καθίσματα για βρέφη, κ.λπ.). Όταν επιλέγετε ταξί, η εφαρμογή εντοπίζει αμέσως το σημείο όπου βρίσκεστε, έτσι ο οδηγός γνωρίζει από πού θα σας παραλάβει (και μπορείτε να τον δείτε στο χάρτη να σας πλησιάζει). Η υπηρεσία Taxibeat λειτουργεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στην Πόλη του Μεξικού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σαν Πάολο.

COOKISTO – όταν οι μάγειρες γίνονται επιχειρηματίες

Το Cookisto είναι μια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να βρουν σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από μάγειρες της περιοχής τους ή να αναρτήσουν τα φαγητά που αυτοί μαγειρεύουν. Η παραγγελία φαγητού είναι εύκολη καθώς υπάρχει δυνατότητα να δηλώσετε τους μάγειρες που προτιμάτε (γιατί είστε ευχαριστημένοι με το φαγητό και τις υπηρεσίες τους και θέλετε να ενημερώνεστε όταν αναρτούν ένα νέο φαγητό), να βαθμολογείτε φαγητά και μάγειρες και να ζητάτε συγκεκριμένα πιάτα που θέλετε να δοκιμάσετε.

CORALLIA – κάνει την καινοτομία δυνατή στην πόλη σας

Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν σήμερα να επωφελούνται όλο και περισσότερο από συνεργατικούς σχηματισμούς που τους παρέχουν τη βασική υποδομή για το ξεκίνημά τους και, το κυριότερο, τους προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε άλλους ομοϊδεάτες επαγγελματίες με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες σε καθημερινή βάση. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, είναι μια πρώτη τέτοια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθά στο ξεκίνημα και την ανάπτυξη συμπράξεων καινοτομίας.

THE EGG – εισαγωγή της νοοτροπίας των start-ups στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα The egg (enter/grow/go) βοηθά καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα σε διάστημα 12 μηνών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους με δικούς τους πόρους ή με την άντληση επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

σχόλια

Οι χάκερς νίκησαν τη Sony Pictures, που ακύρωσε την ταινία «The Interview»
Δημοσίευση: 18.12.14, 15:19
Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας δήλωσε πως «η Sony Pictures δεν έχει κάποιο πλάνο κυκλοφορίας της ταινίας»
Η Sony Pictures αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει την αμφιλεγόμενη κωμωδία «The Interview», με πρωταγωνιστές τους διάσημους James Franco και Seth Rogen. Η...
Nέα τρισδιάστατα φορέματα κατακτούν τον γυναικείο πληθυσμό (photos & video)
Δημοσίευση: 17.12.14, 20:11
Χάρη στη 3D τεχνολογία τους αποκτούν κίνηση ενώ τα φοράτε!
Στην υπηρεσία της μόδας τίθεται πλέον και η τεχνολογία, αλλάζοντας άρδην τη διαδικασία παραγωγής υφασμάτων και ρούχων. Τη θέση της βελόνας και...
Ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη ζωής στον Άρη!
Δημοσίευση: 17.12.14, 16:11
Το όχημα-εξερευνητής Curiosity συγκέντρωσε δείγματα που περιέχουν μεθάνιο, ένα από τα βασικά συστατικά της βιολογικής δραστηριότητας
Η τοπική αύξηση μεθανίου που εντόπισε το ρομποτικό όχημα Curiosity αναπτέρωσε τις ελπίδες πολλών επιστημόνων για την ύπαρξη ζωής στον μακρινό πλανήτη...
Η BMW σχεδιάζει αυτοκίνητα που θα τα παρκάρουμε χρησιμοποιώντας το ρολόι μας!
Δημοσίευση: 17.12.14, 14:53
Μέσω smartphone ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να παρκάρει το όχημά του, ενώ βρίσκεται έξω από αυτό!
Η BMW συνεχίζει να πηγαίνει την τεχνολογία στα όρια, και αυτή τη φορά σχεδιάζει να κάνει τους οδηγούς της James Bond! Αναπτύσσει τεχνολογία...
Νέα φίλτρα από το Instagram για τους λάτρεις της "vintage" φωτογραφίας
Δημοσίευση: 17.12.14, 12:23
Με μεγάλο update η δημοφιλής εφαρμογή με τους εκατομμύρια χρήστες εισάγει 5 νέα φίλτρα και λειτουργίες που διευκολύνουν τους χρήστες
Το Instagram αναβαθμίζεται, και προσθέτει 5 νέα φίλτρα, τα Slumber, Cream, Ludwig, Aden, Perpetua. Αλλαγές υπάρχουν όμως και στην εμφάνιση των φίλτρων, που...
19.12.14
Ντοκιμαντέρ-σοκ του BBC για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας της Apple στην Κίνα (φωτό)
Το Βρετανικό δίκτυο έστειλε τρεις ομάδες «κρυφών» εργατών και τα όσα κατέγραψε η κάμερα κόβουν την ανάσα
18.12.14
«Πόρτα» στη Gwyneth Paltrow από τη Yahoo, επειδή δεν είχε πτυχίο!
Η CEO της εταιρείας αρνήθηκε να προσλάβει τη διάσημη ηθοποιό, αφού δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ντοκιμαντέρ-σοκ του BBC για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας της Apple στην Κίνα (φωτό)
Το Βρετανικό δίκτυο έστειλε τρεις ομάδες «κρυφών» εργατών και τα όσα κατέγραψε η κάμερα κόβουν την ανάσα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Nέα τρισδιάστατα φορέματα κατακτούν τον γυναικείο πληθυσμό (photos & video)
Χάρη στη 3D τεχνολογία τους αποκτούν κίνηση ενώ τα φοράτε!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η BMW σχεδιάζει αυτοκίνητα που θα τα παρκάρουμε χρησιμοποιώντας το ρολόι μας!
Μέσω smartphone ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να παρκάρει το όχημά του, ενώ βρίσκεται έξω από αυτό!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Νέα απώλεια για τον ΠΑΟ, χάνει και τον Νάνο με θλάση στον προσαγωγό
Παράθυρο ελπίδας για την επιβίωση της Νίκης Βόλου από τον Τζαναβάρα
Ποιοι πήραν τα βραβεία λογοτεχνίας, ποίησης ζωγραφικής κλπ, στην ειδική βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών
Έναν Ρουμάνο και έναν Ρωσοπόντιο συνέλαβε η ΕΛΑΣ για τη δολοφονία Κουμανταρέα
Όρθια στην Κομοτηνή η Βέροια (1-1) ακόμη και με δέκα παίκτες
Το νέο συγκινητικό μήνυμα της Βέφας Αλεξιάδου για την πρόωρα χαμένη κόρη της Αλεξία
H Σάρον Στόουν είναι 56, αλλά φιλάει σαν 25άρα τον νεαρό σύντροφό της (φωτό)
Τα 14 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσουν τον πρώην υπ. Οικονομκών Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο επιτρέπονται οι δημοσκοπήσεις με τροπολογία
Σύγχρονη Μήδεια: Tη μητέρα των 7 παιδιών συνέλαβε η ανστυνομία του Κουίνσλαντ για το αποτρόπαιο έγκλημα
ΣΥΡΙΖΑ: Πανικόβλητος ο Σαμαράς, πρωτοφανής η μήνυση Χαϊκάλη από τον πρωθυπουργό
ΤΩΡΑ Στον εισαγγελέα ο Γιώργος Αποστολόπουλος φέρεται να έχει αποπειραθεί δωροδοκία του Χαϊκάλη
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ